«Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Ένα πρωτοποριακό μουσικό δρώμενο συνδιοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας χθες Δευτέρα.

Η “Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαίει” του Δημήτρη Μαραμή είναι μία μυστηριακή ελεγειακή σύνθεση, μία λειτουργία χωρίς λόγια, για τετράφωνο φωνητικό σύνολο και τετράδα εγχόρδων με στόχο την ανάληψη του ακροατή μέσω του αινίγματος των ήχων και των σιωπών, των σπαραχτικών μελωδιών και των αρμονιών.

Ο συνθέτης, σε όλη του την πορεία, ανιχνεύει δια μέσου της μουσικής του την ποιητικότητα και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα στην εξέλιξή της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Με το παραπάνω έργο χωρίς λόγια, κάνει ένα βήμα παραπέρα, επιδιώκοντας τη σύζευξη μουσικής και αρχιτεκτονικής σημαντικών μνημείων, αλλά και τη σύζευξη μουσικής και εκθεμάτων σημαντικών μουσείων της χώρας.

Ένα φορτισμένο ενεργειακά περιβάλλον, όπου η παραπάνω σύνθεση λειτούργησε σε όλο της το μεγαλείο, είναι το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, στον λόφο “Μεζούρλο”. Τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου που αντιστάθηκαν στη φθορά του χρόνου στο πέρασμα των αιώνων, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τις περιόδους των αυτοκρατοριών που πέρασαν η μία μετά την άλλη από τη Θεσσαλική γη, πάλλονταν μέσα στους ήχους της ιδιαίτερης αυτής σύνθεσης.

Δείτε και αυτά