Μια ευχάριστη έκπληξη από την Ιταλία, καθώς η Ακαδημία της Σικελίας αποφάσισε την αναγόρευση του Λαρισαίου ποιητή – γιατρού, Δημήτρη Π. Κρανιώτη ως Ακαδημαϊκού της.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ
Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι γιατρός και ποιητής. Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1966 στο Νέσσωνα Λάρισας και κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει στη Λάρισα κι εργάζεται ως Ιατρός Ειδικός Παθολόγος.
Έχει εκδώσει 9 ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: “Ίχνη” (Λάρισα 1985), “Πήλινα Πρόσωπα” (Λάρισα 1992), “Νοητή Γραμμή” (ποιήματα στα Ελληνικά και μεταφρασμένα στα Αγγλικά & Γαλλικά, Λάρισα 2005), “Dunes (Θίνες)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2007), “Ενδόγραμμα” (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2010), “Edda (Έδδα)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010), “Iluzione (Ψευδαισθήσεις)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Αλβανικά, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010), “Foglie Vocali (Φύλλα Φωνήεντα)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Ιταλικά, εκδ. Pluriversum Edizioni, Ιταλία 2017) και “Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς” (εκδ. Κέδρος, 2018). Επίσης το 2011 εξέδωσε κι επιμελήθηκε την ανθολογία στα αγγλικά «World Poetry 2011» με 205 ποιητές από 65 χώρες.
Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ρουμανικά, Ιταλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Αλβανικά, Τουρκικά, Σερβικά, Ολλανδικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Πολωνικά, Τσέχικα, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Γερμανικά, Σλοβακικά, Περσικά ή Φαρσί, Μπενγκάλι, Βιετναμέζικα, Γκουζαράτι, Σλαβομακεδονικά, κ.ά.) κι έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Συμμετείχε στο εξωτερικό σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης & λογοτεχνικά συνέδρια εκπροσωπώντας την Ελλάδα μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών (Η.Π.Α., Ρουμανία, Ινδία, Ιταλία, Τσεχία, Νικαράγουα, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Γαλλία, κ.ά.)
Στην Ιταλία το 2009 αναγορεύτηκε στη Ρώμη Ακαδημαϊκός από την Ακαδημία Tiberina της Ρώμης, το 2008 από την Διεθνή Ακαδημία Micenei της Ιταλίας και το 2019 από την Ακαδημία της Σικελίας. Το 2007 εκλέχθηκε στις ΗΠΑ Πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (World Congress of Poets) από το Δ.Σ. της United Poets Laureate International (UPLI), το οποίο διοργανώθηκε υπό την Προεδρία του το 2011 στη Λάρισα. To 2007 στην Ινδία αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Λογοτεχνίας (Doctor of Literature) από την World Academy of Arts and Culture. Το 2012 τιμήθηκε με διδακτορικό »Doctorate of Arts in Poetry» από την International Art Academy. Το 2011 ίδρυσε το Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και διοργάνωσε στη Λάρισα το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης και την 1η ποιητική εκδήλωση «100.000 Ποιητές για την Αλλαγή».
Στο διαδίκτυο είναι διαχειριστής του «Poetics @ GR» [Τετράδιο Ποίησης]: http://greekpoetics.blogspot.com/ Είναι Πρόεδρος της World Poets Society, Επίτιμος Πρόεδρος του World Congress of Poets, Επίτιμος Διευθυντής της United Poets Laureate International, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, του Ελληνικού Κέντρου ΡΕΝ, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Διεθνούς Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και διεθνών οργανισμών (World Poetry Movement, ΡΕΝ International, Poetas del Mundol, UPLI, WAAC, IWA, GHA, WNWU, WCIF, WUP, UMEM, FEKT, SELAE, UHE, AEADO, IWA Bogdani, κ.ά.). Διετέλεσε Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής στα ΤΕΙ Λάρισας, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Αντιπρόεδρος της United Poets Laureate International, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ), Μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικών περιοδικών «Γραφή» (του Δήμου Λαρισαίων) και «Πνευματική Λάρισα» (της ΕΛΟΣΥΛ), Διευθυντής Σύνταξης του ιατρικού περιοδικού “Ιπποκράτης” Λάρισας, Γεν. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Λάρισας, κ.ά.
Στην Ελλάδα τον βράβευσαν για την ποίησή του με τιμητικές πλακέτες: ο Νομάρχης Λάρισας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Δήμαρχος Ευρυμενών Λάρισας, η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, κ.ά.
Στις Η.Π.Α το 2005 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον σε διεθνές συνέδριο ποίησης με το «International Poet of Merit Award» και το 2006 τιμήθηκε με το αμερικάνικο ποιητικό βραβείο «Muses Prize» για το βιβλίο του «Νοητή γραμμή» («καλύτερο πολύγλωσσο ποιητικό βιβλίο της χρονιάς 2005»). Το 2007 ανακηρύχθηκε «Πρεσβευτής Ποίησης» από την Αμερικάνικη Επιτροπή του Εθνικού Μήνα Ποίησης. Tο 2011 τιμήθηκε ως «Laureate Man of Letters» από την United Poets Laureate International και βραβεύτηκε με το «Golden Seal Book Award», το οποίο παρέλαβε ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2011 το ποίημά του “Ψευδαισθήσεις” (“Illusions”) διακρίθηκε στη διαδικτυακή ψηφοφορία στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης για την Ειρήνη “Poetry for Peace” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στην Ινδία το 2013 βραβεύτηκε με το «Mahatma Fule International Award for Poetry» και το 2008 βραβεύτηκε με το «The Enchanting Poet Award».
Στη Ρουμανία ήταν ένας από τους δύο τελικούς υποψήφιους για το «Μεγάλο Βαλκανικό Βραβείο Ποίησης» για το 2007 (The Balkan Grand Prize for Poetry) από τη Διεθνή Ακαδημία Orient Occident του Βουκουρεστίου.
Στην Ισπανία συμπεριλήφθηκε στην επετειακή έκδοση «Elogio de la palabra» (Εγκώμιο Λέξης) μαζί με κορυφαίους συγγραφείς του κόσμου (José Saramago, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, κ.ά.) και 11 Νομπελίστες (Λογοτεχνίας, Ιατρικής, Ειρήνης, κ.ά.).
Στην Τσεχία το 2009 γυρίστηκε ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του ποιητή, το οποίο προβλήθηκε το 2012 από την Κρατική Τσέχικη Τηλεόραση.
Στο Κόσσοβο το 2017 βραβεύτηκε με το «International Bogdani Prize».
Στον Λίβανο το 2017 βραβεύτηκε με το «Naji Naaman’s Literary Prize» (Creativity Prize).
Στην Ελβετία και στη Γαλλία το 2007 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ειρήνης (Universal Peace Ambassador) από τους οργανισμούς Universal Peace Embassy της Ελβετίας και Universal Ambassador Peace Circle της Γαλλίας.
Στη Ρωσία είναι ένας από τους συγγραφείς των βιβλίων «The ABC of Harmony» και «Global Peace Science» του οργανισμού Global Harmony Association (για τα οποία κατατέθηκαν υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2013 και 2017 αντίστοιχα).
Στην Βουλγαρία το 2007 συμμετείχε στην «5η Ετήσια Συνάντηση Συγγραφέων Βαλκανικών Χωρών», επίσημος προσκεκλημένος από την Ένωση Βούλγαρων Συγγραφέων, το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και την Ακαδημία Orpheeva Lira της Σόφιας.
Η προσωπική ιστοσελίδα του: http://www.dimitriskraniotis.com/