Λαρισαίοι Travel Blogger «Travel See Feel»: Διακοπές με βρέφος; Τόλμησέ το!

Ένα φρέσκο και πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το ταξίδι που έχει να κάνει με οικογένειες και βρέφη δημοσίευσε το ζευγάρι των Λαρισαίων Travel Bloggers Γιάννης και Ανδρομάχη

«Κι εκεί που ταξιδεύεις αμέριμνος στον κόσμο με μια μικρή βαλίτσα και μια χειραποσκευή, μπαίνει στη ζωή σου ένα λιλιπούτειο πλασματάκι και τα αλλάζει όλα! Όχι προς το χειρότερο βέβαια, απλά χρειάζεται να αναπροσαρμόσεις τα σχέδιά σου και να εξοικειωθείς στα νέα δεδομένα… Και να που έρχεται η ώρα για να αποφασίσεις αν θα πας διακοπές ή όχι με το μωρό σου και αμέσως στροβιλίζουν στο μυαλό ένα σωρό ερωτήματα και η ανασφάλεια αρχίζει να σε κυριεύει. Θα έπρεπε όμως;

Κατ’ αρχήν οι διακοπές με νεογέννητο δεν απαγορεύονται και εφόσον ο παιδίατρός σου συμφωνεί, παραμέρισε τους διάφορους ανασταλτικούς παράγοντες (συμβουλές φίλων, παππούδων κλπ) και τόλμησέ το! Αν λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα και κάνεις ένα σωστό σχεδιασμό, θα περάσεις κι εσύ όμορφα και το μωράκι. Άλλωστε τα μωρά είναι πολύ πιο ανθεκτικά απ’ όσο νομίζουμε Εμείς κάναμε τις διακοπές μας με το μόλις πενήντα ημερών βρέφος μας και σου δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Επιλογή προορισμού

Το Α και το Ω των διακοπών σου! Ξέχνα μικρά νησιά και άγονη γραμμή, όπως και πολύ ορεινούς προορισμούς. Φρόντισε να είσαι σε απόσταση το πολύ δύο ωρών από ένα μεγάλο νοσοκομείο στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο και να υπάρχει φαρμακείο στην περιοχή. Ο προορισμός σου θα πρέπει να είναι “φιλικός” στη χρήση καροτσιού (χωρίς καλντερίμια και μονοπάτια) για να μπορείς να κάνεις τις βόλτες σου μαζί του άνετα. Αν έχει μεγαλώσει λίγο, ρώτησε τον παιδίατρό σου αν μπορεί να μπει στον μάρσιπο. Καλό επίσης θα ήταν σε αυτή την τρυφερή ηλικία (έως 3-4 μηνών) να μη διοργανώσεις κάποιο μακρινό roadtrip αφού η παραμονή του μωρού στο παιδικό κάθισμα-αυγό του αυτοκινήτου δε συστήνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και παρά το γεγονός ότι τα βρέφη κοιμούνται σχεδόν άμεσα στη διαδρομή, κάνε στάση κάθε μια με μιάμιση ώρα για να ξεμουδιάσει.

Διαμονή

Το ιδανικό θα ήταν ένα κατάλυμα μπροστά στη θάλασσα έτσι ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση στην παραλία ή να πηγαίνεις για μπάνιο εναλλάξ με τον/την σύντροφό σου όταν το μωράκι θα πρέπει να κοιμηθεί ή να παραμείνει στο δωμάτιο. Αν το κατάλυμα δε διαθέτει παρκοκρέβατο ή κούνια, μην ανησυχείς καθώς μπορεί άνετα να κοιμηθεί για λίγες ημέρες στο πορτ μπεμπέ του καροτσιού. Καλό θα ήταν το δωμάτιο να διαθέτει εστία ή μικρή κουζίνα για να ζεσταίνεις τo γάλα του και για να αποστειρώνεις πιπίλες, μπιμπερό ή οτιδήποτε άλλο.

Παραλία, ήλιος, βόλτες

Αν πιστεύεις ότι θα κάνεις το ίδιο πρόγραμμα με αυτό που ακολουθούσες όταν ήσουν solo και ανέμελος-η, είσαι γελασμένος-η! Το βρέφος χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες για να νιώθει ευχάριστα και να μη σου κάνει τον βίο…αβίωτο. Η απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται μέχρι τον 6ο μήνα ενώ και η χρήση αντηλιακού δε συστήνεται στα νεογέννητα. Επιπρόσθετα, ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος οπότε θα πρέπει να αποφύγεις τις μετακινήσεις τις θερμές ώρες της ημέρας. Βρες παραλίες με φυσική σκιά (αν υπάρχουν) διαφορετικά ξύπνα, πήγαινε νωρίς και φύγε πριν τις 11 π.μ. ή προτίμησε τις απογευματινές ώρες, που θα έχει πέσει ο ήλιος.

Διατροφή, ύπνος

Αν το μωρό σου θηλάζει, τότε η τροφή του θα είναι διαθέσιμη κάθε ώρα και στιγμή. Αν δε θηλάζει, απλά θα έχεις μαζί σου μια τσάντα για το μπιμπερό, ένα θερμός με νερό και μια θήκη με τις δόσεις του βρεφικού γάλακτος που θα χρειαστείς. Κι αυτά είναι υπεραρκετά! Σε ό,τι αφορά τον ύπνο του, διατήρησε το πρόγραμμα που είχε στο σπίτι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκείνες τις ώρες θα παραμείνεις στο δωμάτιο. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται το ίδιο άνετα στο καρότσι με λίγο κούνημα και καλή θερμοκρασία.

Τι να πάρεις μαζί

Οτιδήποτε χρησιμοποιείς καθημερινά και θα κάνει το μωράκι να νιώσει σαν το σπίτι του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από τα παιχνίδια του μέχρι και το μπανάκι του! Γι’ αυτό οι πρώτες διακοπές θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται με το αυτοκίνητό σου έτσι ώστε να υπάρχει η άνεση να χωρέσουν όλα τα απαραίτητα. Πριν ξεκινήσεις για τον προορισμό σου, επικοινώνησε με τον παιδίατρο για να σου δώσει οδηγίες αλλά και κάποια απαραίτητα που ίσως να χρειαστεί να πάρεις μαζί, έστω και προληπτικά.

Closing

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι μπορεί να σ’ έχει καταβάλει το ξενύχτι και η διαρκής φροντίδα που χρειάζεται ένα βρέφος. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να κάψεις τις διακοπές σου! Για να είναι καλά το μωράκι σου πρέπει να είναι καλά και οι γονείς. Γι’ αυτό μην παραμερίζεις τη δική σου ψυχική υγεία και ευεξία. Κάνοντας ένα σωστό προγραμματισμό και μια έξυπνη επιλογή του τόπου διακοπών θα περάσετε όλοι όμορφα και θα αναζωογονηθείτε!

Δείτε και αυτά