Tik Tok: “Επίθεση” από ΗΠΑ, Πανεπιστήμια και ΕΕ

Η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή βίντεο, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αφού είναι διάχυτη η ανησυχία για το πώς διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Μια άτυπη μάχη εξελίσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Tik Tok, αφού η δημοφιλής εφαρμογή βρίσκεται σε δεινή θέση μετά την απαγόρευσή της από όλες τις κυβερνητικές συσκευές στις ΗΠΑ και όχι μόνο, αφού στον “χορό” των απαγορεύσεων μπαίνουν τα πανεπιστήμια αλλά και η ΕΕ τις τελευταίες ημέρες.

Η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή βίντεο, η οποία ανήκει στην ByteDance Ltd με έδρα το Πεκίνο, βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα” αφού είναι διάχυτη η ανησυχία για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της εφαρμογής για να παρακολουθεί τους Αμερικανούς και εν δυνάμει αυτό να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το Tik Tok από την πλευρά του προσπάθησε να “σώσει την παρτίδα” διαβεβαιώνοντας τους Αμερικανούς νομοθέτες για την ασφαλή χρήση της εφαρμογής και είχε πρότεινε μάλιστα να επιτραπεί σε αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν πρόσβαση στους αλγορίθμους του σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η γενικευμένη απαγόρευση. Ωστόσο, ήδη 31 πολιτείες έχουν προχωρήσει σε απαγόρευση.

Τώρα όμως οι περιορισμοί εξαπλώνονται και σε πανεπιστήμια, όπως αυτά του Auburn, της Oklahoma, του Texas A&M και άλλα, τα οποία μπλοκάρουν την πλατφόρμα από τα δίκτυα wifi. Αυτό συμβαίνει γενικά σε χώρους εκπαίδευσης όταν πρόκειται για είσοδο σε ιστότοπους με επιβλαβές και απρεπές περιεχόμενο, ωστόσο στην περίπτωση του Tik Tok έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από μερίδα υποστηρικτών της ελευθερίας του Διαδικτύου οι οποίοι θεωρούν αυτή την κίνηση μορφή λογοκρισίας.

Η σειρά της ΕΕ

Η Ευρώπη απειλεί με απαγόρευση το Tik Tok αν δεν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το GDPR και με το νόμο Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Act- DSA) και όλα αυτά με προθεσμία την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Ειδικότερα μετά την θύελλα που έχει ξεσπάσει στην Αμερική, οι ανησυχίες στην Ευρώπη επίσης εντείνονται καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών και πως αυτά χρησιμοποιούνται. Έτσι η Κομισιόν προειδοποίησε την εταιρεία να λάβει τα μέτρα της πριν οδηγηθούν σε ρήξη.

Δείτε και αυτά