Στην τελική ευθεία τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Του Δημήτρη Γκάτσιου

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες που προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε».

Ο πρωθυπουργός, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, εκπέμπει το σήμα της τελικής αντεπίθεσης της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, η «γαλάζια» παράταξη ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της για τον προγραμματικό λόγο της επόμενης τετραετίας και τη στελέχωση των ψηφοδελτίων και, πλέον, η προεκλογική στρατηγική μπαίνει στην τελική της ευθεία, εν αναμονή και της επίσημης ανακοίνωσης της Κυριακής της απλής αναλογικής. Μέσα σε αυτό το σκηνικό των… φουλ ρυθμών για Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει, εξακολουθητικά, προς την κατεύθυνση του θετικού λόγου για την επόμενη ημέρα της χώρας ως δομικό κομμάτι της πορείας προς τους πολίτες, ενώ εσχάτως επανέρχεται, με ένταση, στη δημόσια συζήτηση η πρωθυπουργική αποστροφή περί της… κυβέρνησης των ηττημένων. «Γιατί να πιστέψω τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια; Να θυμίσω ότι του καταλόγισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, παλιά του σύντροφος, ότι μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας… Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων” και βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, εάν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία, η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιείται συχνά στον… προεκλογικό μαραθώνιο, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να συσπειρώσει ψηφοφόρους πέριξ της Νέας Δημοκρατίας, φέρνοντας πιο κοντά την αυτοδυναμία.

Έρχονται οι ανακοινώσεις
Με το βλέμμα, την ίδια στιγμή, στις διεργασίες που σχετίζονται με την εικόνα των υποψηφίων της «γαλάζιας» παράταξης, όπως ενημερώνεται το «Κ», τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμα σε ένα ποσοστό που φτάνει το 95% και αυτό που απομένει, προκειμένου να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το κύμα των ανακοινώσεων, είναι ένα τελικό… ραντεβού του πρωθυπουργού με την τριανδρία Μπρατάκου, Μαρινάκη και Νέζη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, δείχνει σταθερά προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των «γαλάζιων» τειχών, μέσα και από την προσέλκυση προσώπων από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, δίνοντας έμφαση όχι τόσο στην… κομματική ταμπέλα όσο στο προφίλ εκείνων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.

«Έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο και ότι σκοπός είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό, σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας… Κάνουμε μια σοβαρή δουλειά τα ψηφοδέλτια να είναι αντιπροσωπευτικά και μία πολύ αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος», επισημαίνει.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», στα ψηφοδέλτια που θα παρουσιάσει η κυβερνητική παράταξη πολύ ισχυρή είναι η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου. Μάλιστα, υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες η συμμετοχή των γυναικών κινείται επάνω από την ποσόστωση του 40%. Όπως, για παράδειγμα, η Α’ Αθήνας, που θα έχει οκτώ με εννέα γυναικείες υποψηφιότητες. Δηλαδή ένα ποσοστό σχεδόν 50%, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται και σε άλλες περιφέρειες.

Τα πρόσωπα που έχουν «κλειδώσει»
Ακόμα ένα συστατικό των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, και ο αέρας της ανανέωσης. Όσον αφορά την εικόνα τους σε περιφέρειες-κλειδιά:

– Στην Α’ Αθηνών, πέρα από τους εν ενεργεία βουλευτές, τους Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Άγγελο Συρίγο και Φωτεινή Πιπιλή, υποψήφιοι θα είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διευθυντής νοσηλευτικής του «Ευαγγελισμού», Δημήτρης Πιστόλας, ο καθηγητής Χρήστος Δαγρές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, η δικηγόρος Άννα Ροκόφυλλου, η διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια του υπουργείου Δικαιοσύνης Πώλα Δαμιανού, η καθηγήτρια Κατερίνα Κουρκούλη, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, η δικηγόρος Φαίδρα Τσαλαχούρη, η πολιτική μηχανικός Σακίμπ Μαριάμ και η Θέκλα Παρασκευούδη.

– Στην Α’ Θεσσαλονίκης, πέραν των εν ενεργεία βουλευτών, υποψήφιοι θα είναι ο Διαμαντής Γκολιδάκης, καρδιολόγος, ο Παναγιώτης Κόκκορης, πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Νίκος Καραγιαννακίδης, δικηγόρος, ο Μάριος Δράμαλης, επιχειρηματίας, ο Γιάννης Ταχματζίδης, δήμαρχος Λαγκαδά, ο Σωκράτης Δημητριάδης, αρχιτέκτονας-αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, η Αφροδίτη Νέστορα, δικηγόρος, η Φωτεινή Πεσματζόγλου, αντιδήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, η Τάνια Κιουμουρτζίδου, ιατρική και φαρμακευτική αντιπρόσωπος, και η Σμάρω Μανιάτη, επιχειρηματίας.

– Στη Β’ Θεσσαλονίκης, πέραν των εν ενεργεία βουλευτών, υποψήφιοι θα είναι ο Φάνης Παππάς, επιχειρηματίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης, η Κατερίνα Σιούτα, προϊσταμένη διεύθυνσης ΕΦΚΑ, η Χριστίνα Πλάρα, ασφαλίστρια, ο Νίκος Βιδάλης, επιχειρηματίας, ο Παναγιώτης Θεοδώρου, πολιτικός μηχανικός, η Αρτέμις Αγαθοκλέους, δημοτική σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη, η Μαρία Γιαννακοπούλου, καθηγήτρια αγγλικών, και η Σοφία Λαβασά, πολιτικός μηχανικός.

Οι άλλες υποψηφιότητες 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», όσον αφορά τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας η εικόνα των υποψηφιοτήτων έχει ως εξής:

– Στην Καρδίτσα, πέρα από τους εν ενεργεία βουλευτές, υποψήφιοι θα είναι ο Αριστοτέλης Σπάνιας, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, και ο Φώτης Βρέκος, οικονομολόγος.

– Στη Λάρισα, πέρα από τους εν ενεργεία βουλευτές, υποψήφιοι θα είναι ο Χρήστος Καπετάνος, δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο Σάκης Παιδής, επιχειρηματίας-γεωπόνος, ο Νίκος Ντόλας, φιλόλογος, η Ρένα Καραλαριώτου, πολιτικός μηχανικός, η Δήμητρα Πανανικολάου, ασφαλιστική σύμβουλος, και η Φρόσω Χατζηκωνσταντίνου, δημόσιος υπάλληλος.

– Στα Τρίκαλα, πέρα από τους εν ενεργεία βουλευτές, υποψήφιοι θα είναι ο Ηλίας Βλαχογιάννης, υποστράτηγος ΕΛΑΣ, ο Μικέλης Χατζηγάκης και η Χαρά Ξανθή, δημοσιογράφος.

– Στη Μαγνησία, πέρα από τους εν ενεργεία βουλευτές, υποψήφιοι θα είναι η Έφη Αντωνίου, μηχανολόγος περιβάλλοντος, και η Ουρανία Καθηνιώτη, κτηνίατρος.

Δείτε και αυτά