Μήνυμα για το 2024 από τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο

Γνωρίζουμε ότι τα καλά νέα δεν συμβαίνουν απλά, αλλά ότι έρχονται ως φυσική συνέπεια σκληρής δουλειάς και προσεκτικού σχεδιασμού από ανθρώπους που αγωνίζονται για να επιφέρουν θετικές αλλαγές. Ανατρέχουμε στο περασμένο έτος και αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για το έργο των εξαιρετικών συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο, που προσπαθούν να ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη, τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Με το βλέμμα μας στραμμένο στο νέο έτος, θα επικεντρωθούμε σε μεγάλο βαθμό στους τομείς της υγείας και της συμμετοχής στα κοινά, στην ενίσχυση του φυσικού σώματός μας αλλά και της πολιτικής φύσης μας, καθώς και της ψυχικής υγείας αλλά και της υγείας της δημοκρατίας μας.

Ωστόσο, δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στον φετινό χρόνο αλλά και στα επόμενα χρόνια, διότι οι λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε συλλογικό επίπεδο αποτελούν, ορισμένες φορές, υπόθεση δεκαετιών και όχι ημερών, όπως ενδεικτικά: ο συντονισμός για την προληπτική καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιώσιμη ανάπτυξη που θέτει ως προτεραιότητα το περιβάλλον, ο ρόλος της τέταρτης εξουσίας στις υγιείς δημοκρατίες, η γεφύρωση των κενών στον τομέα της φροντίδας ψυχικής υγείας για τους νέους σε όλο τον κόσμο, η αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας που επιδεινώνεται από πολέμους και φυσικές καταστροφές, ο εντοπισμός πρωτοποριακών, νέων λύσεων για την αντιμετώπιση δυσεπίλυτων, έως τώρα, προβλημάτων υγείας, καθώς και η καλλιέργεια του παραγωγικού, δημόσιου διάλογου και η δημιουργία κέντρων για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, από το Maryland μέχρι το Delaware και από τη Pennsylvania μέχρι το Illinois.

Οι απίστευτες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ευτυχώς ή δυστυχώς, σχετικά με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας τεχνολογικής εποχής, η οποία θα δοκιμάσει τα ανθρώπινα όρια. Οι προοπτικές, εάν και σίγουρα συναρπαστικές από μια άποψη, είναι ταυτόχρονα βαθιά ανησυχητικές. Ενώ η νέα τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται εκπληκτικές, θετικές εξελίξεις σε τομείς όπως η υγεία και η επιστημονική έρευνα, καθώς και στην καθημερινότητά μας, το υπαρξιακό ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσον εμείς συλλογικά -η ανθρώπινη κοινωνία- θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα μειονεκτήματα και να αποφύγουμε δυνητικά καταστροφικές, παράπλευρες απώλειες. Μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες και παράλληλα να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται; Mπορούμε να διατηρήσουμε την ανθρώπινη πλευρά μας ως κοινωνία;

Παρά το γεγονός ότι οφείλουμε να σκεφτόμαστε με το βλέμμα στο μέλλον, παράλληλα, αισθανόμαστε και την ανάγκη να δράσουμε με ταχύτητα και αμεσότητα. Ακολουθούν τρία σημεία στα οποία εστιάζουμε, από την πρώτη κιόλας στιγμή το 2024:

Υγεία: Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων ΙΣΝ στην Ελλάδα αποτελεί την πιο προφανή ένδειξη προόδου της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ. Ωστόσο, παράλληλα, σημειώνονται καθημερινά σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της επέκτασης της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας, μαζί με τους συνεργάτες μας, και συγκεκριμένα με κορυφαία ιδρύματα με διεθνή απήχηση που έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και οργανισμούς που ηγούνται στους τομείς τους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, από το Tygerberg της Νότιας Αφρικής μέχρι το Αμάν της Ιορδανίας και σε άλλα σημεία ανά τον κόσμο. Το 2024 ξεκινά επίσης με ένα σημαντικό ορόσημο: την επέτειο 10 ετών από τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και φροντίδα σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η φιλοσοφία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων για εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην περίθαλψη είναι αυτή, άλλωστε, που βοήθησε να «φυτευτεί ο σπόρος» για τη δημιουργία της ΔΠΥ.
Συμμετοχή των πολιτών στα κοινά: Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας για φέτος. Ουσιαστικά σχετίζεται με τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας και τις υποχρεώσεις που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον ως πολίτες. Καθώς επίσης και με τη διασφάλιση της κατάλληλης ενημέρωσης και εκπαίδευσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά. Μέσα από πληθώρα εξαιρετικών συνεργασιών, αλλά και δικών μας πρωτοβουλιών, εμβαθύνουμε στα ερωτήματα που βρίσκονται στην καρδιά του θέματος, σχετικά με τον τρόπο που μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, ώστε να προωθήσουμε τον υγιή και παραγωγικό διάλογο για πλήθος ζητημάτων, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι την προάσπιση της δημοκρατίας.
Δημιουργία Γεφυρών: Ο ρόλος του ΙΣΝ ήταν πάντα να λειτουργεί ως επίδοξος συνδετικός κρίκος. Απέναντι στη διαίρεση και τον διχασμό, επιδιώκουμε να συνδέουμε τους ανθρώπους μεταξύ τους, μέσα από ιδέες και ανταλλαγή γνώσεων, καθώς και με τους απαραίτητους πόρους που χρειάζεται κάθε ένας από εμάς προκειμένου να ευημερήσει. Κάθε χρόνος που περνάει, ο ρόλος μας ως συνεργάτης, συντονιστής και «δημιουργός γεφυρών» εξελίσσεται σε ένα ολοένα και πιο ουσιαστικό κομμάτι της αποστολής μας. Η ενίσχυση της φωνής των νέων ανθρώπων, που διαθέτουν απίθανες ιδέες και ενέργεια αλλά περιορισμένη θεσμική δύναμη, έχει ιδιαίτερη θέση στο έργο μας.
Από όλους μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θερμές ευχές σε εσάς και στους δικούς σας για μια υγιή, ειρηνική νέα χρονιά.

Ευτυχισμένο το νέο έτος!

Δείτε και αυτά