Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς επισκέπτεται πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας για να ενισχύσει την εταιρική σχέση ΕΕ-Κεντρικής Ασίας και να προωθήσει την Global Gateway 

Αυτή την εβδομάδα, ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέπτεται πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας. Πρόκειται για το πρώτο μέλος του Σώματος των Επιτρόπων που πραγματοποιεί επίσκεψη και στις πέντε αυτές χώρες στο πλαίσιο μίας αποστολής. Μέσα σε ένα τριήμερο, ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τους Προέδρους και με εκπροσώπους των κυβερνήσεων του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν και θα συμμετάσχει σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κεντρικής Ασίας.
Το ταξίδι, το οποίο πραγματοποιείται μετά την 19η υπουργική διάσκεψη ΕΕ-Κεντρικής Ασίας και το φόρουμ Global Gateway, θα αποτελέσει ευκαιρία για την προετοιμασία του επικείμενου φόρουμ επενδυτών για τη συνδεσιμότητα των μεταφορών ΕΕ-Κεντρικής Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.
Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς επισκέφθηκε το Καζακστάν και την Κιργιζία. Στην Αστάνα, ο Αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Καζακστάν κ. Alikhan Smailov, τον Υπουργό Μεταφορών κ. Marat Karabayev και τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Mäulen Ashimbayev. Στο Μπισκέκ, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κιργιζίας κ. Sadyr Zhaparov, τον Πρωθυπουργό κ. Akylbek Japarov και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Jeenbek Kulubaev.
Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, ο Αντιπρόεδρος επισκέπτεται το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Στην Ντουσανμπέ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Τατζικιστάν κ. Qohir Rasulzoda, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Sirojiddin Muhriddin και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Στην Τασκένδη, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντήσει τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν κ. Shavkat Mirziyoyev και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Bakhtyror Saidov. Ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με Αφγανές φοιτήτριες σε ένδειξη της ισχυρής στήριξης της ΕΕ προς τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν.
Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα ολοκληρώσει την αποστολή του επισκεπτόμενος το Τουρκμενιστάν, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν κ. Serdar Berdimuhamedow και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Rashid Meredov. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, η οποία θα μεταδοθεί από το EbS

Δείτε και αυτά