Ευρωβαρόμετρο: H γεωπολιτική κατάσταση αυξάνει περαιτέρω την σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών

Η σημερινή προεκλογική δημοσίευση αναδεικνύει μια θετική, ανοδική τάση στους βασικούς εκλογικούς δείκτες, ενώ απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες έως ότου οι πολίτες της ΕΕ προσέλθουν στις κάλπες στις 6-9 Ιουνίου.

Το 81% των Ευρωπαίων αλλά και το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης.
Έξι στους δέκα πολίτες ενδιαφέρονται για τις εκλογές στις 6-9 Ιουνίου, 11 ποσοστιαίες μονάδες περισσότεροι από την ίδια χρονική στιγμή σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Παρόμοιο ποσοστό παρατηρείται και στην Ελλάδα (60%).
Τα αποτελέσματα στην Ελλάδα (56%) κυμαίνονται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (60%) όσον αφορά τη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στις εκλογές και το ενδιαφέρον τους για αυτές.
Το 73% των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρει ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, σημαντικά υψηλότερα τα ποσοστά μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (83%). 
Συνεχίζεται να αυξάνεται η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ.
Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και η δημόσια υγεία (32%) είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 55% και 56%, ενώ 55% αναφέρει ως προτεραιότητα την στήριξη της οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  
Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές του Ιουνίου καταγράφει εγρήγορση των πολιτών και ανησυχία για το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.

Η σημερινή προεκλογική δημοσίευση αναδεικνύει μια θετική, ανοδική τάση στους βασικούς εκλογικούς δείκτες, ενώ απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες έως ότου οι πολίτες της ΕΕ προσέλθουν στις κάλπες στις 6-9 Ιουνίου. Το ενδιαφέρον για τις εκλογές, η ενημέρωση για το πότε θα διεξαχθούν καθώς και η πιθανότητα συμμετοχής σημειώνουν άνοδο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση το φθινόπωρο του 2023. Οι αυξήσεις είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές σε σύγκριση με την έρευνα της άνοιξης του 2019, δηλ. τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο :

Δείτε και αυτά