Το 2024, το 8,5 % του πληθυσμού της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα που περιέχει κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη ημέρα, κατά 1,0 εκατοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι το 2023 (9,5 %).
Το ποσοστό ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, στο 19,4 %, από ό,τι για τα άτομα που δεν αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας (6,4 %).
Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (39,8 %), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (37,7 %) και την Ουγγαρία (37,3 %). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κύπρο (3,5%), την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (5,1% και στις δύο χώρες).
Η δυνατότητα παροχής γεύματος με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη ημέρα συγκαταλέγεται στα στοιχεία που παρατηρούνται σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης. Πρόκειται για μία από τις συνιστώσες του δείκτη κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ο δείκτης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πρωταρχικού στόχου για τη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.