Intercomm Foods: Προγραμματίζει επενδύσεις 10 εκατ. στο εργοστάσιο της ΕΑΣ Λάρισας

Του Γιώργου Λαμπίρη/www.capital.gr

Mία επιχείρηση έντονα εξαγωγική με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της να προέρχεται από τις διεθνείς πωλήσεις της, είναι η Intercomm με έδρα τη Λάρισα, η οποία προγραμματίζει ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο στις παλιές εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας που απέκτησε για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέργιος Τσαγκούλης, αναφέρεται στις επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν προσεχώς στο πρώην ελαιουργείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, το οποίο έχει εξαγοράσει. Το συνολικό ύψος των συγκεκριμένων κινήσεων αναμένεται να αγγίξει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα τα 10 εκατομμύρια ευρώ, και έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού. «Η εταιρεία έχει ήδη αναθέσει την κατασκευή των κτιρίων σε εταιρεία που θα αναλάβει να τρέξει την επένδυση. Είναι γεγονός ότι η αναγέννηση των παλιών εγκαταστάσεων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς που ανήκε στην ΕΑΣ Λάρισας, δεν είναι εύκολη», παραδέχεται μεταξύ άλλων ο κύριος Τσαγκούλης. Προσθέτει ωστόσο ότι προτεραιότητα της εταιρείας του είναι να ολοκληρώσει τις επενδύσεις αυτές που θα δώσουν νέα πνοή στο άλλοτε χειμαζόμενο εργοστάσιο. 

Ο επενδυτικός σχεδιασμός στο εργοστάσιο της Λάρισας για την Intercomm Foods περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης. Η πρώτη από αυτές θα αφορά σε δαπάνη περί των 5 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη επένδυση προβλέπεται και κατά τη δεύτερη φάση υλοποίησης.

Το 99% του τζίρου από τις εξαγωγές

Η επιχείρηση αποκομίζει το 99% του κύκλου εργασιών της από τις διεθνείς πωλήσεις, ενώ τα προϊόντα της διατίθενται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Διατηρεί τρία εργοστάσια παραγωγής, το ένα με αντικείμενο την επεξεργασία και τυποποίηση ελιάς στο Κομπότι Άρτας καθώς και το πρώην βιομηχανοστάσιο της ΕΑΣ Λάρισας που απέκτησε το 2020. Επιπλέον, έχει στην ιδιοκτησία της μία ακόμη βιομηχανική μονάδα για την επεξεργασία τόσο της ελιάς όσο και φρούτου για κομπόστα, το οποίο βρίσκεται στο Ομορφοχώρι της Λάρισας.

Φέτος η επιχείρηση αναμένεται να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 12%, κινούμενη κοντά στα 105 εκατομμύρια ευρώ (95 εκατ. ευρώ το 2021) και υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το κατώφλι των 100 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα η Intercomm αναμένεται να συγκεντρώσει μεγαλύτερες ποσότητες ελιάς, δεδομένου ότι η ποικιλία «Μαμούθ” είναι σημαντικά φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι καθότι η τιμή της βρίσκεται στο 1,20 ευρώ ανά κιλό σε σύγκριση με το 1,60 που ήταν η τιμή που έλαβε το 2021.

Σε ό,τι αφορά τα κοστολόγια που καλείται να αντιμετωπίσει, η επιχείρηση πλήττεται και αυτή από τα αυξημένα κοστολόγια που προέρχονται από τα προϊόντα συσκευασίας, καθότι ήδη της ανακοινώθηκε ότι το γυάλινο βαζάκι θα τύχει αύξησης στην τιμή κατά περίπου 15% από 1η Οκτωβρίου καθώς, ενώ επίκειται νέα αύξηση κατά 25% από τον Ιανουάριο. «Πρόκειται για δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται την τρέχουσα περίοδο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα καπάκια για το βάζο, όπου η τιμή τους αυξήθηκε πέρυσι κατά 42%, ενώ φέτος αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον μεταξύ 15% έως και 20%. Ως προς το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά εννέα φορές σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο. Όλες αυτές οι συνθήκες επηρέασαν τα κέρδη της Intercomm πέρυσι, αποτελώντας αστάθμητους παράγοντες για τον σχεδιασμό της επιχειρηματικής μας στρατηγικής”, καταλήγει ο κύριος Τσαγκούλης.

 

Δείτε και αυτά