Βράβευση του Πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργου Τσούνη στο ετήσιο συνέδριο της ΑΗΕPA Hellas στην Ναύπακτο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 9 Ιουνίου, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Γιώργου Τσούνη, η εκδήλωση έναρξης του 24ου πανελλαδικού συνεδρίου της AHEPA Hellas στη Ναύπακτο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το τμήμα Ναυπάκτου “AHEPA Lepanto 1571”, στο Μουσείο Μπότσαρη, και τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Αμερικανός πρέσβης κ. Γιώργος Τσούνης, καθώς και ο ύπατος κυβερνήτης AHEPA (Washington D.C.) στις ΗΠΑ κ.Τζίμι Κόκοτας.

Τον πρέσβη προσφώνησε ο ύπατος κυβερνήτης της AHEPA κ. Κόκοτας με το χαρακτηριστικό «Καλωσορίσατε Σπίτι» («Welcome home»). Κατόπιν, μίλησε για την AHEPA και το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν καλύτερες οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Χρεώνοντας στον πρέσβη μέρος αυτής της επιτυχίας γιατί “τον σέβονται όλοι και δεν φοβάται να πει την αλήθεια”, ανέφερε για αυτόν, ότι στηρίζει και δουλεύει για την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, καθώς την πατρίδα την έχει στην καρδιά του και οι ρίζες του είναι εδώ. “Είναι ανάγκη η γλώσσα, η θρησκεία και τα έθιμα να περνάνε από γενιά σε γενιά. Ο Γιώργος το κάνει αυτό για χρόνια και τον αγαπάμε”, ανέφερε ο κ. Κόκοτας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ από την μεριά του, ανέφερε, ότι όταν έρχεται στη Ναύπακτο αισθάνεται πως βρίσκεται στο σπίτι του, καθώς οι γονείς του τον δίδαξαν να μην λησμονήσει τις ρίζες του. Μίλησε ακόμη για το πώς άλλαξαν προς το καλύτερο τα πράγματα, όταν μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ελλάδα να ορθοποδήσει μετά την καταστροφή’’. Και συνέχισε λέγοντας: “Είναι μεγάλη τιμή να είμαι πρέσβης εδώ. Είναι μια δύσκολη γειτονιά και όταν η Αμερική χρειάζεται να δουλέψει με σεβασμό για να λυθούν προβλήματα έρχεται στην Ελλάδα. Η Αμερική χρειάζεται περισσότερο την Ελλάδα απ’ ότι η Ελλάδα την Αμερική, διότι η Ελλάδα δρα με αρχές και είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Η Αμερική στέκεται με την Ελλάδα.”

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο ο πρόεδρος του τμήματος AHEPA Ναυπάκτου, Άγγελος Σταυρόπουλος και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Νίκος Αυλώνας. Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας, ο κυβερνήτης AHEPA Ευρώπης Γιάννης Μητρόπουλος και ο κυβερνήτης AHEPA Ελλάδος Κώστας Βαρσάμης. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο βουλευτής Θανάσης Παπαθανάσης, οι δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας και Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, καθώς και άλλοι πολιτευτές.

Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Σωτήρη Θεοδωρόπουλο με θέμα: “Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής ομογένειας στη σημερινή Ελλάδα”

Η εκδήλωση διανθίστηκε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη μικτή χορωδία Ναυπάκτου, που έδωσε τα διαπιστευτήριά της ως μια χορωδία υψηλού επιπέδου σε ρεπερτόριο Μίκη Θεοδωράκη.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους Έλληνες ομογενείς που διέπρεψαν και συνεχίζουν να διαπρέπουν στο εξωτερικό και στη βοήθεια που πλείστες φορές αυτοί επέστρεψαν στη Μητέρα Πατρίδα. Η ίδια η Ναύπακτος άλλωστε έχει να επιδείξει πλήθος τέτοιων ευεργετών, με τρανό παράδειγμα τον Δημήτριο Παπαχαραλάμπους. Η εκδήλωση έκλεισε με την τιμητική διάκριση του Αμερικανού πρέσβη από την AHEPA (Washington DC), για την συνεχιζόμενη υποστήριξή του στον ελληνισμό και την ορθοδοξία.

 

Δείτε και αυτά