Κώστα Λάνταβε, δεν έσβησε «η αγρύπνια» εντός σου

Ένα πρόσωπο με μεγάλη προσφορά στον χώρο των τεχνών για την πόλη της Λάρισας βραβεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του 8oυ Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Θράκα”, στον θερινό κινηματογράφο στον Μύλο του Παππά. Ο λόγος για τον ποιητή – γιατρό κ. Κώστα Λάνταβο στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Μάκη Λαχανά.

Φωτορεπορτάζ Λεωνίδας Τζέκας

Ο Κώστας Λάνταβος γεννήθηκε στην Τερψιθέα της Λάρισας το 1949. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως ιατρός-παθολόγος στη Λάρισα. Οι πρώτες του ποιητικές συλλογές ήταν: «Πορεία» (1980), «Χαμαιλέοντες και σαλτιμπάγκοι» (1985), «Νυκτόβιος συλλέκτης» (1989), «Το σπάταλο φως» (1993), «Εκ Θεού αντιμισθία» (1997). Έχει εκδόσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές και μία νουβέλα. Μετέφρασε στα ελληνικά ποιήματα των Ουίλιαμ Μπλέηκ, Έζρα Πάουντ, Έμιλυ Ντίκινσον, Βαλερύ κ.ά., και ασχολήθηκε με την κριτική βιβλίου.

Συμμετείχε στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Γραφή», του οποίου υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής το διάστημα 1989-2004.

Η δράση του είναι πλούσια.

Ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας για τη βράβευση του Κώστα Λάνταβου τόνισε τα παρακάτω: «Δεν μπορώ να μη σας πω ότι νιώθω αληθινά χαρούμενος και ικανοποιημένος,  που παρά τη δύσκολη περίσταση που βιώνουμε στη χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας του covid 19, ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν το βάλαμε κάτω.

Δεν κατεβάσαμε τα ρολά, όπως ίσως εύκολα και… δικαιολογημένα θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Αλλά βρήκαμε άλλους τρόπους να μη σταματήσει η δημιουργία, να τη στηρίξουμε, να την ενθαρρύνουμε, γιατί την έχουμε ανάγκη.

Ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν μας έκαμψε. Μπορεί να μας στρίμωξε, να μας ξεβόλεψε, αλλά μας έκανε πιο εφευρετικούς, μας έφερε τελικά πιο κοντά πνευματικά, εκτιμήσαμε πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα, στρέψαμε την προσοχή μας στην ουσία.

Κι εγώ αυτό, το θεωρώ πολύ… ποιητικό!

Έτσι, βρισκόμαστε απόψε εδώ, στη μοναδική, αλλά πάντως δια ζώσης βραδιά, στο πλαίσιο του 8ου Πανθεσσαλικού φεστιβάλ Ποίησης.

Έχουμε ανάγκη λοιπόν την τέχνη, έχουμε ανάγκη την ποίηση, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς. Γιατί η ποίηση είναι η φωνή της συνείδησής μας, είναι ο καθρέφτης όπου αντανακλάται ο εσώτερος εαυτός μας.

Και οι ποιητές, είναι παρόντες και δρώντες.

Ένας τέτοιος ποιητής είναι ο Κώστας Λάνταβος, που εκτός από γιατρός… γιατρός, είναι και γιατρός της ψυχής μας.

Με 40 ολόκληρα χρόνια ποιητικής πορείας. Ήταν Μάιος του 1980 όταν κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή, η Πορεία.

Μια… πορεία που περιλαμβάνει 28 βιβλία. Εκτός όμως από το προσωπικό του έργο, αυτή η διαδρομή σημαδεύτηκε κι από την έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Γραφή, που έβαλε τη Λάρισα στον λογοτεχνικό χάρτη της Ελλάδας και έφερε στην πόλη μας τους περισσότερους και σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς.

Πολύ πριν το κάνει η Θράκα και το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης.

Έβαλε το θεμέλιο, κι αυτό είναι μια τεράστια προσφορά. Ένα σπουδαίο επίτευγμα που αναγνωρίζεται πανταχόθεν.

Αλλά κι ως αντιδήμαρχος που υπήρξε και ως πρόεδρος του Θεσσαλικού θεάτρου, πάλι ποιητής ήτανε.

Είναι δική μου η τιμή να του απονείμω το πρώτο βραβείο Μάκη Λαχανά.

Και πιστεύω πως ο φίλος του, γιατρός κι εκείνος, λογοτέχνης, διευθυντής του επίσης σημαντικού λογοτεχνικού περιοδικού Σπαρμός, ένας πολίτης του κόσμου, κάτοικος πια του ουρανού, θα είναι ευχαριστημένος που το βραβείο του, απονέμεται στον Κώστα.

Δεν μένει τίποτα άλλο να πω: τον ευχαριστώ.

Τον ευχαριστούμε.

Για το ποιητικό του έργο, το μεταφραστικό έργο του, την προσφορά του στην πόλη, ως πολιτικό και ως ενεργό πολίτη με θαρραλέες δημόσιες παρεμβάσεις, ως άνθρωπο των γραμμάτων που ενθάρρυνε κι ενίσχυσε τις τέχνες και τους καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα τους νέους καλλιτέχνες.

Τον ευχαριστούμε και τον βραβεύουμε επειδή… δεν άφησε να σβήσει…η αγρύπνια εντός του»

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 02 Οκτωβρίου

18:00

*Ποιητές  των εκδόσεων Θράκα διαβάζουν ποιήματά τους

21:00 :

*Απαγγελίες ποιημάτων μελών του κύκλου ποιητών

Σάββατο 03 Οκτωβρίου

12:00

*“8-Ένα έργο, για ένα ποίημα”

Εικαστικοί του σωματείου εικαστικών “8” εμπνέονται από ένα ποίημα

16:00

*Η Ποίηση στα Βαλκάνια

Ποιητές από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας διαβάζουν ποίησή τους

20:00:

*Βραβείο Θράκα

Η ποιήτρια Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου διαβάζει ποιήματα από την βραβευμένη συλλογή της “Δεύτερη Νεότητα”

21:00

* “Η ποίηση σε καταφύγιο”

Οι ποιητές  που έχουν επιλεχθεί για το δεύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” μιλούν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν και διαβάζουν ποιήματάτους.

Λήξη Φεστιβάλ

 

Δείτε και αυτά